Een rode of groene beukenhaag?

Een rode of groene beukenhaag?

By : Sanne Categorieën : Blog

De beukenhaag

Een beukenhaag is een populaire keuze voor tuinbeplanting en biedt niet alleen privacy, maar ook een aantrekkelijke aanblik. Er zijn echter twee hoofdvariëteiten van beukenhaag: rode beuken en groene beuken. Hoewel beide soorten op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee die je moet overwegen bij het kiezen van de juiste beukenhaag voor jouw tuin.

De rode beukenhaag

De rode beukenhaag, ook wel Fagus sylvatica 'Atropunicea' genoemd, is een sierlijke haag die bekend staat om zijn opvallende rode bladeren. In het voorjaar verschijnen nieuwe bladeren in een heldere, nauwelijks vervaagde roodachtige tint, die later in de zomerdonkerder worden. In de herfst veranderen de bladeren in prachtige kleuren, variërend van goud tot rood.

De groene beukenhaag

De groene beukenhaag, ook bekend als Fagus sylvatica, is een haag die bekend staat om zijn donkergroene bladeren. Deze soort is bekend om zijn dichte groei en is daarom een uitstekende keuze voor het creëren van privacy in de tuin. De groene beukenhaag blijft groen gedurende het hele jaar, met slechts een lichte verkleuring in de herfst.

Verschillen tussen de beukenhagen

Het groeitempo is een ander belangrijk verschil tussen de twee soorten. Rode beuken groeien over het algemeen sneller dan groene beuken, wat betekent dat ze eerder volgroeid zullen zijn en hun vorm sneller zullen aannemen. Groene beukenhagen groeien echter op een meer controleerbare manier, waardoor ze beter geschikt zijn voor tuinen met beperkte ruimte.

De groene beukenhaag is ook beter bestand tegen verschillende soorten ziekten en plagen. Rode beukenhaag is gevoeliger voor bladvlekkenziekte en is daarom minder geschikt voor regenachtige klimaten. Groene beuken zijn minder gevoelig voor ziekten en plagen, wat betekent dat ze minder onderhoud vereisen en langer meegaan.

In termen van kosten zijn rode beuken meestal duurder dan groene beukenhagen, aangezien ze minder gemakkelijk beschikbaar zijn en over het algemeen trager groeien. Groene beukenhagen zijn echter iets goedkoper.

Advies van Vinkbomen

In conclusie bieden beide soorten beukenhaag verschillende voordelen en nadelen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de specifieke vereisten voor jouw tuin. Als je op zoek bent naar een haag met opvallende, rode bladeren, is de rode beukenhaag een uitstekende keuze. Als je echter op zoek bent naar een haag die het hele jaar door groen blijft, minder gevoelig is voor ziekten en plagen en meer budgetvriendelijk is, is de groene beukenhaag de juiste keuze. Het is belangrijk om de verschillen tussen de twee soorten te overwegen voordat je een beslissing maakt, zodat je een haag kunt kiezen die het beste bij jouw specifieke wensen past.

Wilt u toch meer persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)