Leilinde 

Leilinde kopen? Vinkbomen heeft een groot assortiment aan leibomen, waaronder prachtige leilinden. Een leilinde is een van de oudste soort bomen. Deze prachtige boom is geschikt voor elke tuin, en geeft u veel privacy in uw tuin en binnenshuis. Een leilinde komt vroeg in het voorjaar in blad en het scherm vormt snel een vol en dicht scherm. 

Vinkbomen levert mooie kwaliteit leilinden uit eigen kwekerij! U kiest bij ons bovendien uit diverse stamhoogtes en leirekken.

Meer over Leilinde
Toont 1 - 3 van de 3 items

De Leilinde 

De Leilinde is een prachtige boom, die gebruikt kan worden voor vele doeleinden. Op deze pagina leest u meer over de voordelen van de Leilinde, hoe u een Leilinde kunt planten en snoeien en de verschillende soorten Leilinde. 

Leilinde voordelen 

De Leilinde heeft verschillende voordelen: 

  • Privacy: Door de dichte bladeren van de Leilinde, kunt u de boom gebruiken om meer privacy in uw (voor)tuin te ervaren.  

  • Schaduw: van origine wordt de Leilinde gebruikt om schaduw te creëren op zonnige dagen. Deze boom komt u daarom ook regelmatig tegen op het terras. 

  • Geluidswerend: De dichte bladeren van de Leilinde werken geluidswerend. De boom is dus ook erg geschikt in drukke straten of bij drukke pleinen. 

  • Zonnescherm: Door de frisse bladeren blijven de huizen lekker koel.  

Leilinde onderhoud 

Om de Leilinde mooi tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk om de boom goed te onderhouden. Zo is het belangrijk om de boom op het juiste moment aan te planten, de Leilinde goed te snoeien en indien nodig de boom water te geven.  

Leilinde planten 

Als u een Leilinde wilt planten, kut u het beste kiezen voor een zonnige, beschutte plek in de tuin. De Leilinde groeit het beste in goed doorlatende grond. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit van de boom en meng de grond met wat compost. Plaats de Leilinde in het plantgat en vul aan met de grond. Het is altijd aan te raden om boompalenset / bamboestokken bij de boom te plaatsen. Geef de boom na het planten voldoende water. 

Leilinde snoeien 

U kunt de Leilinde snoeien op twee momenten: 

  1. In de winter, van november tot maart. In deze periode kunt u het beste de Leilinde tot op de ligger terugsnoeien. Hierbij kunt u ongeveer 1 cm boven de tak aanhouden.  

  1. In de zomer. Wanneer de boom wat wild uit begint te groeien, kunt u in de zomer de leilinde snoeien. In de zomer brengt u de linde weer in model door wat kleinere takken weg te snoeien. 

Wanneer u de Leilinde niet snoeit, groeit de boom terug naar de oorspronkelijke, wilde vorm. De boom kan dan ook eerder last krijgen van schimmel en infecties. 

Leilinde water geven 

Het is erg belangrijk om de Leilinde water te geven, indien het blad gaat uitlopen. Bij hogere temperaturen kunt u de Leilinde het beste twee tot drie keer per week water geven. 

Soorten Leilinde: 

Tilia Europaea 

De Tilia Europaea is een populaire soort Leilinde. Deze boom heeft grote, hartvormige bladeren en groeit snel. 

Tilia Euchlora 

De Tilia Euchlora heeft grotere bladeren dan de Tilia europaea. Deze boom groeit langzamer, maar heeft wel een lange levensduur. 

Tilias Pallida 

De Tilia Pallida, ook wel de Koningslinde genoemd, is een echte Nederlandse boom die erg oud kan worden. Het blad van de Tilia Pallida is lichtgroen van kleur en heeft een gezaagde rand. 

Achtegrond Leilinde 

De ouderwetse Leilinde  

Vroeger werd deze boom vooral gebruikt als wind- en zonnescherm. Door de bladeren van de Leilinde bleven op warme dagen de huizen koel. Wij kweken voor onze klanten oud meerjarig voorgeleide Leilinden. Deze Leilinden hebben een groter scherm dan standaard.   

De moderne Leilinde  

De moderne Leilinden hebben een rek van 150 cm x 120 cm. In de moderne tuin worden deze Leilinden veelal gebruikt als inkijkbescherming en als zonnescherm. Tegenwoordig wordt de Leilinde dus veel meer gebruikt voor privacy. Daarnaast wordt de Leilinde aan huis ook gebruikt vanwege haar mooie uitstraling. 

Leilinde kwekerij 

Als u op zoek bent naar Leilindes, kunt u terecht bij een gespecialiseerde Leilinde kwekerij. Bij ons vind je een ruime keuze aan verschillende soorten Leilindes in diverse maten en vormen.  

Wij leveren bij de Leilinde een rek met vier etages van 150 cm x 120 cm. Echter, er is keuze uit andere rekken op aanvraag. De Leilinde wordt geleverd met blote wortel. Vanaf half april tot eind oktober wordt deze geleverd met pot. 

Wij kunnen u ook adviseren over welke Leilinde het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen 

Leilinde kopen 

Heb jij zin om een mooie Leilinde in jouw tuin te planten? Bestel dan jouw Leilinde!