Hoe een haag planten? Volg deze 10 eenvoudige stappen!

Het aanplanten van een haag zorgt voor meer privacy en groen in uw tuin. Met de juiste voorbereiding, zoals het bepalen van de plantafstand, legt u de basis voor een gezonde, volle haag. In deze handleiding leest u stap voor stap hoe u uw haag op de juiste manier plant.

Welke materialen heeft u nodig?

  • Spade en/of schep
  • Aanplantgrond
  • Optioneel: Paaltje met ijzerdraad

Wanneer een haag planten?

Beste plantmoment: Hagen kunnen het hele jaar door geplant worden.

Wanneer haagplanten geleverd zijn, geldt het volgende:

  • Wortelgoed: binnen vijf dagen planten.
  • Potplanten: binnen drie weken planten.

1. Locatie kiezen

Zonlicht: Kies een plek waar voldoende zonlicht aanwezig is voor de specifieke haagsoort. Dit staat op onze webshop per plant aangegeven.

Bodemtype: Controleer of de bodem geschikt is voor de haag. De meeste hagen groeien goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Dit kunt u ook terugvinden op de webshop.

2. Maak de grond vrij van puin

Zorg ervoor dat de plek waar de haag geplant wordt, vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoek, etc. De grond moet tot minimaal 30 cm diep vrij zijn van deze materialen.

3. Graaf een geul of gaten

Graaf een geul of losse plantgaten die minstens twee keer zo breed zijn als de wortels en even diep als de kluit. Is de grond slecht doorlatend? Spit deze dan even om voordat u de haag plant.

Belangrijk: Plant de haag direct na het graven om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt in het plantgat. Te veel water kan schadelijk zijn voor de haag.

Diepte bepalen

  • Pot- of kluitplanten: De bovenkant van de kluit of pot moet gelijk zijn aan de rand van het plantgat.
  • Wortelgoed (blote wortel): Alle wortels moeten iets onder de rand van het plantgat zitten. Bij beukenhagen is dit goed te zien aan de oranje verkleuring. 

Een te diep geplante haag krijgt onvoldoende zuurstof bij de wortels, waardoor de groei vertraagt en de haag uiteindelijk kan afsterven.

Een te ondiep geplante haag heeft juist het risico dat de wortels deels boven de grond uitsteken. Deze wortels drogen uit en sterven af, waardoor de haag minder stevig staat en vatbaar wordt voor schade of uitdroging.

4. Span een touw

Gebruik een touw als richtlijn om ervoor te zorgen dat de haag mooi recht komt te staan.

5. Maak een proefopstelling

Plaats de planten eerst op de gewenste plek voordat u begint met planten.

Bekijk de productpagina voor specifiek advies voor de plantafstand.

Zorg ervoor dat takken en stammen niet beschadigen tijdens het (ver)plaatsen, vooral als de haag in het groeiseizoen zit en de sapstroom actief is.

6. Verwijder de plastic zakken of potten

Als u tevreden bent met de opstelling, kunt u beginnen met planten. Verwijder voor het planten de plastic zakken of potten. Laat de jute band met een ijzeren korf wél zitten, anders vervalt de garantie. Deze breken organisch af en helpen de wortels op hun plaats te houden.

7. Plaats de haag

Begin met het planten zelf. Controleer opnieuw of de haag niet te diep of te ondiep staat (zie punt 3 voor de juiste diepte).

8. Voeg grond toe voor een betere structuur en vruchtbaarheid

Meng de originele grond met aanplantgrond om de bodemstructuur en vruchtbaarheid te verbeteren.

Hoeveel aanplantgrond heeft u nodig?

Dit hangt af van de aanplantgrond die u gebruikt en de kwaliteit van uw bodem. De instructies voor de hoeveelheid vindt u op de verpakking.

9. Druk de grond aan

Druk de grond goed aan om luchtgaten te verwijderen, maar wel voorzichtig zodat de wortels niet beschadigen. Zorg ervoor dat de haag tijdens het aandrukken recht blijft staan. Maak de grond rondom de haag vervolgens vlak om wateroverlast te voorkomen.

10. Water geven

Geef de haag direct na het planten ruim water.

  • Tijdens droge periodes: Geef regelmatig water, maar niet dagelijks. Door dagelijks water te geven, groeien de wortels niet diep genoeg, wat de haag zwakker maakt.

Wanneer water geven?

  • Loofverliezende hagen: vanaf het moment dat de eerste bladeren uitlopen in het voorjaar tot het blad valt in de herfst (doorgaans maart – eind oktober).
    • Haag met wortelgoed: 1x per week
    • Haag uit pot of met kluit: 2x per week. Controleer bij het water geven of de hele pot of kluit goed vochtig is.
  • Groenblijvende hagen: het hele jaar door, omdat deze hun blad behouden en dus altijd water verdampen. Vanaf de winter 1 keer per maand. 

Nazorg

Gebruik geen grind of boomschors rond de haag, omdat dit de zuurstoftoevoer naar de wortels belemmert.

Liever de haag laten planten?

Vraag een offerte aan voor onze aanplantservice.

Vragen of problemen?

Neem bij vragen of twijfels direct contact met ons op. Hoe sneller u aan de bel trekt, hoe beter wij kunnen helpen!

KVK BTW