Groenblijvend, bladhoudend en bladverliezend

Groenblijvend, bladhoudend en bladverliezend

By : Sanne Categorieën : Blog

Verschillende kenmerken van bomen

Groenblijvend, bladhoudend en bladverliezend. Wat is hier nou het verschil in? Het is handig om te weten naar welke soort kenmerk u op zoek bent. Hieronder zal een uitleg worden gegeven over deze verschillende kenmerken.

Groenblijvend/wintergroen

Groenblijvend is de benaming voor bomen en planten die het gehele jaar door hun bladeren behouden en waarbij de bladeren het gehele jaar door ook groen blijven. De boom ververst wel zijn bladeren, maar dit is een sporadisch proces. Hierdoor valt het niet op. In bijvoorbeeld het tropisch regenwoud zijn de meeste planten en bomen groenblijvend. Verder komen in gebieden met droge periodes zowel groenblijvende als bladverliezende bomen en planten voor. Voorbeelden van groenblijvende bomen zijn de Elaeagnus (olijfwilg), de Quercus Ilex (steeneik) en de Portugese Laurier.

Bladhoudend

Bladhoudend is de benaming voor bomen en planten, waarbij de bladeren erg lang blijven hangen. De boom verliest heel geleidelijk zijn blad in de winter. Het verschil met de groenblijvende boom is dat er verkleurde bladeren blijven hangen in de wintermaanden. Deze boom biedt ook in de wintermaanden afscherming. Een voorbeeld van een bladhoudende boom is de leibeuk, Fagus Sylvatica.

Bladverliezend

Bladverliezend is de benaming voor bomen en planten die hun bladeren verliezen in de winter. In de winter verliest de boom al zijn blad. In gebieden met koude of droge periodes bestaan vooral bladverliezende bomen. Bekende bladverliezende bomen zijn de leilinde, Tilia Europaea Pallida en de amberboom, Liquidambar Styraciflua.

Advies van Vinkbomen

Wilt u meer persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)