Groenblijvende leibomen: de perfecte oplossing voor privacy in je tuin

Groenblijvende leibomen: de perfecte oplossing voor privacy in je tuin

By : Sanne Categorieën : Blog

Een groene, rustige tuin waar je kunt genieten van privacy en beschutting, wie wil dat nu niet? Een van de beste manieren om dit te bereiken is door het planten van groenblijvende leibomen. Deze bomen bieden niet alleen een natuurlijk scherm tegen nieuwsgierige blikken, maar blijven ook het hele jaar door groen, waardoor je tuin altijd een levendige uitstraling heeft. In deze blog nemen we je mee in de wereld van groenblijvende leibomen en leggen we uit welke soorten er zijn en wat de verschillen tussen deze bomen zijn.

Wat zijn groenblijvende leibomen?

Leibomen zijn bomen die zodanig zijn gesnoeid dat ze een platte, schermachtige vorm hebben. Dit maakt ze ideaal voor het creëren van groene wanden in je tuin. Groenblijvende leibomen behouden hun bladeren het hele jaar door, wat betekent dat ze zelfs in de winter voor privacy en beschutting zorgen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bladverliezende leibomen, die in de winter hun bladeren verliezen en daarmee hun beschuttende functie grotendeels verliezen.

Voordelen van groenblijvende leibomen

  1. Privacy en Bescherming: Groenblijvende leibomen zijn perfect om ongewenste inkijk te voorkomen. Ze vormen een natuurlijk scherm dat het hele jaar door dicht blijft.

  2. Esthetische Waarde: Ze voegen schoonheid en structuur toe aan je tuin. Hun groene blad zorgt voor een levendige, frisse uitstraling.

  3. Geluidsdemping: Deze bomen helpen om geluidsoverlast te verminderen, wat vooral handig is als je in een drukke buurt woont.

  4. Windbrekers: Ze dienen als natuurlijke windbrekers en beschermen je tuin tegen harde wind.

Populaire soorten groenblijvende leibomen

Laten we eens kijken naar enkele populaire soorten groenblijvende leibomen en hun unieke eigenschappen.

1. Leilaurier (Prunus laurocerasus 'Caucasica')

De leilaurier is een populaire keuze vanwege zijn dichte en compacte groei. Deze boom heeft glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door blijven zitten. De leilaurier groeit snel en is goed bestand tegen snoeien, waardoor hij gemakkelijk in de gewenste vorm te houden is.

  • Voordelen: Snelle groeier, onderhoudsvriendelijk, zeer dicht bladerdek.
  • Ideaal voor: Snel een dichte haag creëren.

2. Lei-Europese Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

De lei-Europese olijfwilg is een aantrekkelijke leiboom met zilverachtige, glanzende bladeren. Deze boom is winterhard en heeft een uitstekende tolerantie voor verschillende bodemsoorten en omstandigheden.

  • Voordelen: Winterhard, decoratieve bladeren, goed bestand tegen zeewind.
  • Ideaal voor: Tuinen aan de kust of gebieden met zwaardere bodemomstandigheden.

3. Leisteeneik (Quercus ilex)

De leisteeneik, ook wel bekend als de steeneik, is een robuuste boom met leerachtige, donkergroene bladeren. Deze boom groeit langzaam, maar vormt uiteindelijk een zeer dicht en duurzaam scherm.

  • Voordelen: Zeer duurzaam, weinig onderhoud nodig, uitstekende windbestendigheid.
  • Ideaal voor: Langdurige oplossingen en gebieden met veel wind.

4. Lei-glansmispel (Photinia fraseri 'Red Robin')

De lei-glansmispel is een opvallende leiboom met zijn glanzende, rode jonge bladeren die later donkergroen worden. Deze boom biedt een kleurrijke variatie in je tuin, vooral in het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten verschijnen.

  • Voordelen: Decoratieve rode bladeren, snelgroeiend, aantrekkelijk het hele jaar door.
  • Ideaal voor: Mensen die van kleur in hun tuin houden.

Aanplanten en onderhoud van groenblijvende leibomen

Het aanplanten van groenblijvende leibomen vereist enige planning. Kies een zonnige of halfschaduwrijke plek waar de bomen voldoende ruimte hebben om te groeien. Zorg voor een goede bodemvoorbereiding door compost of organische meststoffen toe te voegen. Na het planten is regelmatig water geven belangrijk, vooral in de eerste jaren.

Snoeien is essentieel om de leibomen in vorm te houden. Dit doe je het beste in het vroege voorjaar of late zomer. Gebruik scherpe snoeischaren en verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de boom te bevorderen.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)