Het snoeien van een leiboom

Het snoeien van een leiboom

By : Sanne Categorieën : Blog

Waarom snoeien?

Het snoeien van een leiboom is erg belangrijk om veel redenen. De belangrijkste reden is het snoeien om de boom in vorm te houden. Indien u de boom regelmatig snoeit, behoudt de boom zijn mooie vorm. Door middel van snoeien kunt u de boom ook goed klein houden. Verder verwijdert u door het snoeien ook oud en/of dood hout om de boom te verjongen en om de boom gezond te houden. Hierbij moet u wel in het gezonde hout onder de zieke takken mee knippen, om besmetting te voorkomen.

Hoe moet u snoeien?

Een leiboom is vooral in vorm te houden door de jonge takken, die uit de hoofdtakken groeien, weg te knippen. De zijtakken kunnen het beste iets voorbij de hoofdtak worden afgeknipt. Er moet minstens één knop blijven zitten. Bij jonge bomen is het aan te raden om ongeveer 5 cm van de hoofdtak af te snoeien. Gebruik voor het snoeien altijd een scherpe snoeischaar. Op die manier ontstaat er een gladdere snoeiwond.

Wanneer snoeien?

Een leiboom kunt u het beste snoeien in de winter. Hierbij kunt u denken aan de periode oktober tot februari. Het blad moet van de takken gevallen zijn, en het snoeien moet voor het uitlopen in het voorjaar.

U kunt een tweede snoeibeurt in half juni doen. Een tweede snoeibeurt wordt vaak gedaan bij snel groeiende leibomen. De takken lopen opnieuw uit, indien u snoeit in deze periode. De leiboom zal als een haag moeten worden gesnoeid, zodat er een vlak scherm over blijft.

Advies van Vinkbomen

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies over het snoeien? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)