Het snoeien van een haagplant

Het snoeien van een haagplant

By : Sanne Categorieën : Blog

Waarom snoeien?

Snoeien kan voor sommige bomen en planten erg belangrijk zijn. Maar waarom? Door middel van het snoeien van bomen en planten kunt u ze klein en in vorm houden. Verder is het snoeien ook van belang om de boom jong te houden. Het oude hout wordt namelijk verwijderd door het oude hout te verwijderen. Een haag zal voller en compacter worden worden, indien het vaker gesnoeid wordt. 

Hoe en waarmee moet u snoeien?

Voor het snoeien van uw planten en bomen heeft u schoon en scherp gereedschap nodig. Het is vooral erg van belang dat het gereedschap scherp is, aangezien het botte gereedschap de takken van uw planten gemakkelijk kan beschadigen. Bij beschadiging herstelt de snoeiwond trager, waardoor de plant gevoeliger wordt voor ziektes. U kunt zowel gebruik maken van een handheggenschaar als een elektrische heggenschaar. Het is ieder voor zich welk gereedschap fijner gevonden wordt. Met een elektrische heggenschaar bent u sneller klaar en heeft u een strakker en egaler resultaat. Met een handheggenschaar bent u wat langer bezig. 

Het is aan te raden om van onder naar boven te snoeien. Daarnaast is het ook aan te raden om de haag onder wat breder te houden, en de haag aan de bovenkant wat smaller te snoeien.

Wanneer snoeien?

Een beukenhaag kunt u het gehele jaar door snoeien. Maar groenblijvende hagen kunt u het beste alleen in de zomermaanden snoeien. We raden het ten zeerste af om deze hagen te snoeien in de winter wanneer er kans op vorst is. De vorst zal de haag zeker niet ten goede doen.

Advies van Vinkbomen

Wilt u persoonlijk advies over het snoeien van uw haagplant? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)