De leilinde

De leilinde

By : Sanne Categorieën : Blog

De geschiedenis van de leilinde

De leilinde, Tilia Europaea Pallida, kent een rijke geschiedenis. Deze bomen werden vroeger langs boerderijen en landhuizen geplaatst. De leilinden zorgde voor de nodige afkoeling van de huizen. Er werden erg goede eigenschappen toegeschreven aan de leilinde. Mensen trouwden onder de leilinde en door de Germanen werd er recht gesproken onder de leilinde, die in elk dorp aanwezig was. Tot vandaag toe is de leilinde een erg bekende boom. De leilinde kan daarnaast ook erg oud worden. 

Voor welke tuin is de leilinde geschikt?

De leilinde stelt niet zo veel eisen aan de grondsoort. De boom groeit vrijwel op elke grondsoort goed. De leilinde is ook voor de kleinere tuin zeer geschikt, aangezien de boom niet veel ruimte inneemt (met zijn wortels). Verder is de leilinde goed bestand tegen de zon en harde wind. De leilinde kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. De leilinde past in klassieke, natuurlijke en landelijke tuinstijlen. Het is dus erg divers. Ook is de leilinde een bekende snelgroeiende boom. In de lente komen er honingbijen af op de geurige lindebloesem. Een leilinde planten is dus geschikt voor iedereen die ook de honingbijen een steuntje in de rug willen geven. Verder is de boom zeer geschikt als u wat privacy of verkoeling in de tuin wil. 

Het planten van de planten van de leilinde

De grond moet goed doorlatend zijn voor de leilinde. Er moeten geen storende vaste lagen aanwezig zijn, want hier kan de leilinde niet goed tegen. Een voedzame bodem is erg belangrijk voor de boom. U kunt aanplantgrond door de bovenlaag mengen of u kunt de aanplantgrond mengen met de grond in het plantgat. Na het planten moet de grond goed aangedrukt worden. In de eerste paar weken is het belangrijk om de boom goed wat te geven.

Onderhoud van de leilinde

De leilinde heeft 1 tot 2 snoeibeurten per jaar nodig. Dit kunt u het beste doen in de wintermaanden of het vroege voorjaar. De wintersnoei is het belangrijkst. Dit is dan ook de grote snoeibeurt. In de zomer is een kleine snoeibeurt voldoende. Hiermee kunt u de leilinde fatsoeneren. In april, mei, augustus en september moet u de boom niet snoeien. Als het blad begint uit te lopen, kunt u beginnen met de leilinde eenmaal per week water te geven. Indien de temperatuur wat hoger wordt, kunt u de leilinde twee keer per week water geven. Bij temperaturen boven de 27 graden moet u de leilinde drie keer per week water geven.

Advies van Vinkbomen

Voor advies over leilinden kunt u altijd contact opnemen met Vinkbomen via het contactformulier.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

 (met http://)